Hieronnan vasta-aiheet

Hieronnalle löytyy joitakin vasta-aiheita eli esteitä. Suurin osa esteistä on kuitenkin vain paikallisia, eli hierontaan voi tulla, mutta tietyt alueet täytyy jättää käsittelemättä. Jos kuitenkin jokin mietityttää, voit ottaa rohkeasti yhteyttä ennen ajan varaamista ja keskustellaan asiasta.

Kuume

Kuumeessa ei hierontaa voida tehdä lainkaan. Jos kuitenkin olet ollut esimerkiksi flunssan takia kuumeessa ja kuumetta ei enää ole, voit tulla hierontaan. Huomioitavaa on, että jos et nuhan takia menisi urheilemaan, ei silloin ole järkevää myöskään hieroa. Hieronta on rasitus elimistölle ja saattaa flunssassa pahentaa taudin oireita. Myös muiden tartuntatautien kohdalla (esim. mahatauti tai influenssa) on hieronta syytä peruuttaa jo ensioireiden alkaessa.

Alkoholi

Päihtyneenä olevalle ei suoriteta hierontaa. Myös krapula on este hieronnalle.

Paikallisia vasta-aiheta

  • Akuutti trauma. Trauma on monesti vain este tietyn alueen käsittelylle. Näistä on kuitenkin aina tärkeä kertoa hieronnan alussa, jolloin ne voidaan ottaa huomioon hoidossa. Traumoja voi olla lihas-, jänne-, nivelsidevammat, murtumat tai erilaiset haavat ja palovammat.
  • Infektiotaudit ihossa. Paikalliset bakteerien, sienten tai virusten aiheuttamat tulehdukset iholla. Tällaisia voi olla esimerkiksi jalkasieni, märkärupi ja ruusu.

Lääkärin suostumus hierontaan

Muutamien sairauksien kohdalla tulee pyytää lääkäriltä lupa hierontaan, etenkin jos tauti on ollut lähivuosina. Tällaisia sairauksia ovat:

  • Aivoinfarkti
  • Syöpä
  • Verenvuototauti
  • Sydänvika