Kalvohieronta (faskia)

 Nykytiedon mukaan kalvojen pituuteen emme pysty vaikuttamaan manuaalisella käsittelyllä, vaan kalvohieronnalla pyrimme vaikuttamaan kudosten väliseen liukuun. Otteissa hyödynnetään paljon kehon aktiivista tai passiivista liikettä, eri käsittelysuuntia ja triggerpainantaa ja venytyksiä.

Mikä on faskia?

Faskia on sidekudoskalvo. Se kuuluu osaksi sidekudosta ihon, lihasten, jänteiden, nivelsiteiden ja ihonalaisen kudoksen kanssa. Faskiaa on useassa kerroksessa ja se myös yhdistää eri kerrokset toisiinsa. Pinnallinen kerros on kiinni ihossa ja yhdistyy syvempään faskiakerrokseen. Syväkerros taas yhdistyy lihaskalvoon, jänteisiin ja nivelsiteisiin. Faskia siis muodostaa sisällämme kaikkia kehonosia ympäröivän vaipan ja kolmiuloitteisen verkon joka tukee ja suojaa kaikkia meidän elimiä, antaa yhdessä muiden kudosten kanssa keholle sen muodon ja ryhdin sekä muodostaa kanavia hermojen, verisuonien ja lymfajärjestelmän käyttöön. Faskia sisältää paljon vapaita hermopäätteitä ja kipureseptoreita. Faskiaaliset häiriöt voivatkin siis vaikuttaa elinten toimintaan, verenkiertoon ja aineenvaihtuntaan sekä rakenteiden toimintaan ja liikkuvuuteen.

Kuinka hoidan faskiaalisia jännityksiä?

Kireyksien tunnistaminen lähtee liikkeelle hyvän haastattelun, ryhdin arvioinnin sekä liiketestauksien avulla. Manuaalinen arviointi (palpaatio ja nivelten mobilisaatio) on myös tärkeässä roolissa tunnistettaessa kudoksen jännitystä ja turvotusta. Lihaskalvojen pituuteen ei pysty vaikuttamaan manuaalisella käsittelyllä, vaan sillä pyritään parantamaan kudosten välistä liukua.

Faskiaan kohdistetussa käsittelyssä käytän joko käsiäni tai instrumenttia luomaan paineen kudokseen. Käsittelyyn yhdistetään myös asiakkaan itse tekemänä tai minun avustamana liike, joko liikuttamalla raajaa, vartaloa tai hengitystä hyödyntäen. Liikkeen aikana, tilanteesta riipuen, liikutan otettani joko liikkeen mukaan, vastaan, poikittain, tai voin pitää paikallaan tietyssä kohdassa. Käsittely ja suunnat voi myös muuttua hoidon aikana, riippuen miten kudos antaa periksi. Faskian jännitykseen vaikuttaa myös monet muut tekniikat. Täällä kertomistani tekniikoista näihin vaikuttavat vahvasti triggerpainanta ja MET-venytykset.