Ohjaus osana hoitoa

Manuaalisen käsittelyn lisäksi on monessa tilanteessa erittäin tärkeää, että tehdään asiakkaan toimesta aktiivisia harjoitteita, jolloin hoidonkin vaikutuksista voidaan saada pysyvämpiä tuloksia. Varsinkin erilaisissa liikekontrollin häiriöissä tulee liikkeen asentotuntoa harjoittaa aktiivisesti. Liikehäiriöissä taas manuaalinen terapia, harjoittelun lisäksi, tuottaa hyviä tuloksia. Näistä kahdesta lisää alempana. Ohjauksen määrä suhteessa pasiiviseen hoitoon riippuu taas hoidon tavoitteista ja asiakkaan tilanteesta. Kun hoito on esimerkiksi palauttavaa urheiluhierontaa, on ohjaaminen vähäisessä roolissa. Pitkittyneiden kiputilojen kohdalla on keskustelu ja ohjaus taas suuremmassa roolissa. Kotona tehtävät harjoitteet ja niiden määrä valitaan aina yhdessä tilanteen mukaan. Monessa tapauksessa jo yksi oikein valittu harjoite, aktiivisesti päivittäin tehtynä, voi tuottaa halutun lopputuloksen.

Liikkeen ja liikekontrollin häiriö

Kun lähdetään miettimään ohjauksen ja hoidon tarvetta tulee aina selvittää asiakkaan alkuperäinen ongelma. Tämä määrittää mitä pyrimme hoidolla saavuttamaan. Liikekontrollin häiriöissä voi esiintyä liikehäiriöitä ja toisin päin. Se kumpi on tekemistä häiritsevä tekijä, on ensisijainen hoidon kohde. Liikehäiriö on, varsinkin suurimpien nivelien kohdalla, helpompi myös asiakkaan itse huomata. Siinä on selvästi jokin liikesuunta aktiivisen liikkeen aikana rajoittunut. Toki tämä ei ole näin selvä kaikkien nivelien kohdalla. Liikekontrollin häiriössä taas ei välttämättä mikään liike ole rajoittunut tai vajaa, vaan liikkeen laadussa ja kontrollissa on ongelmaa. Vaikka ongelma olisikin liikekontrollin häiriössä, on toki järkevää hoitaa myös liikehäiriöt, jos nämä haittaavat liikkeen suorittamista. Liikehäiriön tutkimisessa käytetään provokaatiotestejä, kun taas liikekontrollin häiriössä testit ovat liikkeen havainnointia.

Liikehäiriö
Liikekontrollin häiriö

Lähteet: Luomajoki, Hannu 2018: Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt.

Hoitohuone ja kuntosali

Hoitohuoneeni sijaitsee kuntosalin yhteydessä . Hoitohuone on omassa rauhallisessa tilassa erillään kuntosalista. Hoitohuoneesta löytyy riittävät tilat hoidon aikana suoritettavaan tutkimiseen. Liikkeen arviointia voidaan myös tehdä salin puolella ja siellä on hyvät tilat suorittaa monenlaista liikkeen arviointia kehonpainolla tai painojen kanssa.

Tullessasi minulle hoidettavaksi olet myös oikeutettu lämmittelemään/reenaamaan ennen hoitoa salin tiloissa. Salilta löytyy myös vasta remontoidut pesutilat ja sauna.