Pitkittyneet kiputilat

Olen käynyt vuosien varrella useammassa koulutuksessa liittyen kipuun ja varsinkin pitkittyneeseen kipuun. Kouluttajina käymilläni kursseilla on ollut muun muassa Wim Dankaerts ja Greg Lehman. Tämän lisäksi seuraan viikoittain tähän liittyvää uutta julkaistavaa tutkimustietoa. Tieto kivusta on kehittynyt runsaasti viime vuosikymmenien aikana ja nykyään tiedämmekin että kipuun liittyy paljon muuta kuin pelkästään mekaaninen ärsyke. Onkin hoidollisesti erittäin tärkeää että hoitajan lisäksi myös asiakas autetaan ymmärtämään kipuun liittyvät asiat. Kaikki elämän osa-alueet vaikuttaa koettuun kipuun ja sen voimakkuuteen. Hoidoissa onkin siis huomioitava paljon muitakin asioita kun kehon mekaaniset muutokset.

Cognitive functional therapy (CFT) - kognitiivinen toiminnallinen terapia

Kyseisen CFT-kurssin, johon osallistuin, oli Suomessa pitämässä Belgialainen kokenut fyioterapeutti Wim Dankaerts. Hän toimii fysioterapian professorina ja omaa pitkän kokemuksen kliinisestä työstä ja tutkimisesta. CFT:ssä perehdytään pitkittyneeseen selkäkipuun ja sen hoitamiseen ajantasaisen tiedon pohjalta.

Nykyään tiedämmekin, että pitkittyneiden, yli kolme kuukautta kestävien, selkäkipujen taustalla ei ole pelkästään kudosperäiset muutokset. Kipuun vaikuttavia muita tekijöitä ovat muun muassa aiemmat kokemukset kivusta, uskomukset, pelko, stressi, univaje ja vähäinen liike. Tässä lähestymismallissa otetaan kaikki kipuun liittyvät asiat huomioon motivoivan haastattelun kautta. Jotta voisimme päästä eroon pitkittyneistä selkäkivuista hoidoissa, on tärkeää parantaa uskoa vahvaan selkään, antaa työkaluja ja luottoa sen käyttämiseen ja poistaa kivun kannalta haitallisia käyttäytymisiä ja uskomuksia. Pitkittyneiden selkäkipujen kohdalla haastattelu jatkuukin siis koko hoidon ajan. Vaikka teenkin myös pitkittyneiden selkäkipujen kohdalla manuaalista hoitamista, on keskustelu avainasemassa. Joissain tilanteissa voi olla järkevää että aluksi kartoitamme tilanteen hyvin pelkän keskustelun kautta.

Kanadalainen Greg Lehman on laatinut todella hyvän ohjekirjan tämän päivän kiputiedosta. 71 sivuinen opas onkin hyvää luettavaa kaikille. Erityisesti suosittelen jokaiselle terveydenhuollossa työskentelevälle perehtymään tähän teokseen. Opas on kuitenkin tehty mahdollisimman helposti ymmärrettäväksi, niin se sopiikin luetavaksi myös ilman alaan liittyvää koulutusta. Opas on englanniksi.