Urheiluhierojana Tampereen alueella

Olen kouluaikana ollut mukana Tampereen urheiluseuroissa otteluissa ja harjoitteluissa tekemässä urheiluhierontaa ja joukkueen huoltoon liittyviä tehtäviä. Varsinkin Ilveksen A-junioreiden kanssa olen ollut vuoden aikana mukana monessa runkosarjan ottelussa ja turnauksessa.

Tällä hetkellä minulla käy hieronnassa laajasti eri lajien ammattiurheilijoita ja harrastajia hieronnassa. Ammattilaisia minulla käy mm. seuraavista lajeista: Pitkän ja lyhyen matkan juoksu, suunnistus, paino- ja voimanosto, jääkiekko, jalkapallo, kiipeily, CBB, bikini fitness, triathlon, uinti, uimahyppy ja pyöräily.  Harrastaja tasolla lajien kirjo on vielä laajempi ja tämä onkin saanut minut ymmärtämään syvennin eri lajien ominaisuuksia. Lajille tyypillisten ongelmien ja kuormitusten tunnistaminen on olennainen osa urheiluhierontaa.

Urheiluhieronta onkin hyvä apu urheilijalle hänen tasosta riippumatta.

Mitä on urheiluhieronta?

Urheiluhieronnan osuus tulee hierojan erikoisammattitutkinnosta. Kun minä opiskelin Tampereen urheiluhierojakoulussa, tuli näyttötutkinnossa olla yksi osa tuolta erikoisammattitutkinnon puolelta ja meillä se oli tämä urheiluhieronta. Urheiluhieronnan osuus tarkoittaa hieronnan soveltamista urheilijan kausiin ja tilanteeseen sopivaksi. Hieronnassa huomioidaan kaikki menneet ja tulevat treenit, kilpailut, urheiluvammat, valmennustiimi, ravinto, lihashuollon ohjaaminen, teippaaminen, ja muut urheilijan arkeen liittyvät asiat. Urheiluhieronta ei siis ole pelkästään tietty tekniikka tai voimakkaampaa käsittelyä, vaan hieronnan soveltamista urheilijan tilanteeseen sopivaksi ja pitkällä tähtäimellä lihashuoltosuunnitelman tekemistä.

Miten sovellan urheiluhieronnan oppeja?

Sovellan hieronnoissani näitä oppeja laajasti kaikkien kanssa. Hieronnan on tärkeää olla sopiva asiakkaan tilanteeseen, jolloin sillä ei aiheuteta haittaa tulevaan, vaan pyritään edistämään suoriutumista. Aina suoritus ei ole urheilijan kisat, vaan se voi olla paljon muutakin. Esimerkiksi muusikoilla huomioidaan menneet sekä tulevat esiintymiset ja pyritään saamaan tilanteen kannalta paras mahdollinen hoito. Työntekijän arjessa suoritus voi taas olla vaikka tärkeä palaveri tai työhaastattelu. Urheiluhieronta sopii siis kaikille ja onkin enemmän hierojan ammattitaidosta kiinni, millaista käsittelyä hän kullekin asiakkaalle tekee.